Bijna overal tref je vandaag de dag duivenhokken aan

Zo zijn er duivenhokken in kelders en bovenop wolkenkrabbers. Overal voelen duiven zich thuis en verschaffen hun eigenaar de ontspanning die zij in een hobby vinden. In België worden duiven vaak op de eerste etage van woonhuizen gehouden, terwijl hun buren in Nederland de duiven meestal huisvesten in een duivenhok in de tuin.

Het interieur van ieder duivenhok ziet er vaak hetzelfde uit. Ieder duivenpaartje heeft zijn eigen broedhok (op de foto links), waar de doffer zich overdag van zijn gezinstaken kwijt en de duivin van de vooravond tot en met halverwege de morgen. Verder zijn er vakjes waar de duiven die niet broeden kunnen verblijven (op de foto rechts). Zodra een duif een eigen broedhok in bezit heeft genomen wordt dat met hand en tand verdedigd tegen indringers.

Een duif houdt van een hok met veel licht, lucht en leefruimte. Het hok moet beschermd worden tegen tocht en ongedierte zoals muizen.

Het gezinsleven van duiven komt redelijk overeen met dat van ons mensen. Eenmaal met een partner gekoppeld, blijven ze hun hele leven bij elkaar of ze moeten door de liefhebber van elkaar gescheiden worden omdat met mogelijk een andere partner betere kwaliteit nakomelingen verkregen kunnen worden. De liefhebber scheidt de geslachten meestal in de herfst om voor een goede rui zorg te dragen. Duiven krijgen het hele jaar door jongen en ook dat is een reden voor de liefhebber om de doffer enige tijd van zijn duivin te scheiden. Anders zou dat alleen maar tot overbevolking van zijn duivenhok leiden. De liefhebber koppelt zijn duiven meestal in het voorjaar als de zon weer genoeg kracht heeft om voor sterke jongen in het nest te zorgen. Voor die tijd overweegt de liefhebber de koppelingen en het is een spannende tijd of de nieuwe generatie hem betere resultaten heeft gebracht dan de voorgaande generatie.