De hedendaagse postduivensport vindt zijn oorsprong in BelgiŽ

De Belgische postduif heeft als geen ander duivenras ter wereld, de duivenliefhebbers aan haar voeten gebracht. Uit deze sport ontstond een levendige "industrie" met alles wat eraan vast zit, zowel in goede als in slechte betekenis, en ook heden bloeit de sport als nooit tevoren met onverflauwde belangstelling.

In de jaren 1860-1870 zijn in BelgiŽ de beste rassen ontstaan, de oerstammen. Eerst door allerhande kruisingen, daarna door selektie in de rassen zelf. Zo kreeg elk ras zijn eigen cachet, waaraan de duiven kenbaar waren en welke eigenschappen zij op hun nakomelingen overdroegen. Vandaag de dag kent men nog de rassen van het eerste moment: Ulens, Wegge, Grooters, Hansenne, Gits, Delmotte, Wittouck en Gigot.

In BelgiŽ is de postduivensport uitgegroeid tot een nationale sport en vergelijkbaar met wat voetbal in Engeland is of met wat basketbal in Amerika is. Aan de grote nationale wedstrijden nemen vaak tienduizenden liefhebbers deel. Ieder dorp hoe klein het ook is heeft zijn eigen duivenclub en gedurende het wedvluchtenseizoen, in de maanden april tot en met september, worden er wekelijks honderdduizenden duiven naar Frankrijk verzonden om aan wedvluchten deel te nemen. Er worden enorme bedragen geinvesteerd in verbetering van de transportmogelijkheden om zodoende de duiven in steeds betere omstandigheden aan de start te krijgen. Zo is het vervoer van postduiven per trein geŽvolueerd naar het vervoer met een z.g. cabinenexpres.