FOUT 401: Geen toegang (Unauthorized)

FOUT 401: Geen toegang (Unauthorized)

Politiek en schoonheidsverkiezingen bij duiven

Duiven zijn heel goed met mensen te vergelijken. Je hebt er politici en schoonheidsmissen onder, net zoals bij mensen. Een hok met alleen doffers gevuld geeft op een zonnige voorjaarsdag net het idee alsof je een musicalvoorstelling bij woont. Het is een gekoer en gevlieg van jewelste. Er zijn er bij die voor directeur spelen en alle taferelen aan zich voorbij laten gaan. Even verderop blaast er een zijn krop op, net zoals een doedelzakspeler zijn doedelzak, en probeert als een volleerd zanger al roepend toonladders uit. Ernaast vertelt een grote doffer aan iedereen die het maar horen wil dat hij de baas van het hok is. En zijn buurman weer zegt dat hij dat is. Ondertussen is beneden op de grond een hele parade aan de gang. Je hebt ruziezoekers, die de gereserveerde oudere heren komen mededelen dat ze liever wat meer actie willen. Zo gebeurt er net zoals in de mensenwereld op het duivenhok altijd wel wat met zoveel verschillende persoonlijkheden bijelkaar.

Duiven zijn in het verleden steeds gebruikt als boodschappers. Het meest ten tijde van oorlogen. Het oudst bekende is misschien wel de Trojaanse oorlog, toen de belegeraars Troje waren binnengedrongen in de buik van een houten paard. Vanuit de vesting lieten ze een duif los die door middel van een bericht liet weten dat de poort geopend zou worden. Vervolgens werd Troje ingenomen.

De moderne postduivensport is grotendeels ontwikkeld in België tijdens de vorige eeuw, waarschijnlijk in de regio Antwerpen. Doch het type duif wat daar werd aangetroffen verschilt enorm van het type duif wat in de oudheid berichten overbracht. Wat voor soorten en variëteiten aan duiven aan de grondslag hebben gelegen van de hedendaagse postduif is niet met zekerheid te zeggen. Maar zeker is dat de prestaties die postduif nu weet te leveren te danken is aan een staaltje van volharding en inzicht van duivenliefhebbers die de boodschapper uit de oudheid door kundige selektie hebben laten evolueren tot een echte atleet, die afstanden tot ver boven de 1000 km in recordtijd kan overbruggen.

De moderne postduif weegt ongeveer 500 gram en hij komt voor in heel wat verschillende typische kleurbenamingen: blauw, schalie, kras, zwartkras, steenrood, vaal, zilvervaal, grijs of ooievaar en soms ook nog met witte pennen in de vleugels op witte vlekken op de kop of borst. Er komen zoveel verschillende kleuren bij postduiven voor omdat ze gefokt worden op snelheid. De beste kwekers koppelen bijna nooit twee duiven met dezelfde kleur aan elkaar. Ze geloven erin dat dit de kracht van de duif en zijn instinct om snel naar huis te vliegen zou verminderen.


Sitemap
Printvriendelijk
Mail sturen
RSS feed

Submenu

Uw naam

Paswoord

Remember me


Steven van Breemen