Home > Duiven door de eeuwen heen > Tot besluit

Tot besluit

Het overgrote deel van de duivenliefhebbers kan maar moeilijk van zijn gevleugelde kameraden afscheid nemen. Ze beleven er zoveel vreugde aan, hetzij op de wedstrijden, hetzij op de tentoonstellingen en dan vergeet ik bijna nog het allerbelangrijkste: de dagelijkse omgang met de dieren.

Straks als ik de deur van mijn hok open doe, dan komen ze me allemaal tegemoet gerend. Dan staan ze te trappelen om door de klep naar buiten te mogen. En dan kijk ik ze na tot ze als stipjes aan de hemel staan. Ze doen wie er het hardst kan en wie er de mooiste buitelingen kan maken. Zou u van zo'n acrobaat afstand kunnen doen?

Niet iedere duivenliefhebber heeft duiven om ze op de tentoonstelling te showen. De finale test van een postduivenliefhebber is om de resultaten van zijn kweek op de wedvluchten uit te kunnen proberen. De hele week leven de liefhebbers naar een wedstrijd toe en doen hun uiterste best hun favorieten zo goed mogelijk voor te bereiden.

Dan is het zover...
De duiven zijn gelost...
Het is prachtig weer...
Alles wordt in gereedheid gebracht...
En dan is het tijdstip daar dat ze kunnen arriveren...

En het is een onbeschrijflijk gevoel als er uit het eerste overvliegende groepje wedstrijdduiven van heel hoog uit de lucht eentje naar beneden richting jouw hok komt gevlogen...

En als het dan ook nog blijkt dat jouw duif de wedstrijd gewonnen heeft, dat genoegen kan in een seconde alle stress van een hele werkweek van je af doen glijden. Je moet zelf een postduivenliefhebber zijn om dat gevoel te kunnen ervaren en begrijpen. Begrijpt u nu iets van waarom liefhebbers van sier- en postduiven zo met hart en ziel aan hun hobby verknocht zijn en waarom er overal ter wereld in alle bevolkingsgroepen zo ontzettend veel beoefenaars zijn?

Bent u na deze historische rondleiding "Duiven door de eeuwen heen" ge�nteresseerd geraakt in een nadere kennismaking met de postduivensport en wilt u er zoveel mogelijk over aan de weet komen, klik dan op de link http://www.npo.nl om naar de informatiepagina's te gaan van de Nederlandse Postduivenhouders Organisatie of naar http://www.kpdb.be het adres van de Belgische Bond voor Postduivenliefhebbers.

Maar bovenal hoop ik dat u veel plezier hebt gehad aan deze kennismaking met de post- en sierduivensport!

Steven van Breemen.


Sitemap
Printvriendelijk
Mail sturen
RSS feed

Submenu

Uw naam

Paswoord

Remember me


Steven van Breemen