De jonge duiven beginnen helemaal op toeren te komen. Er waren al een aantal koppeltjes aangelopen. Op zich was dat al een vooruitgang te noemen. Misschien voor u niets bijzonders maar alle sores die de duiven moesten overwinnen, had ze er tot voor kort van weerhouden om te koppelen. Vandaag trof ik een doffer aan die met een noodgang achter zijn duivin aan het jagen was. Ik heb de duivin maar gelijk apart gedaan. Het wordt dus zoetjesaan tijd om de jongen te gaan scheiden.

 

Bij de oude vliegduiven heb ik nog ongeveer 20-22 koppels. Ik weet niet precies hoeveel, want ik moet er nog een keertje doorheen. Het is de bedoeling dat ze allemaal op het bovenhok terechtkomen. Dan kan ik mooi een heel koppel op een en dezelfde vlucht inkorven of de doffer de zaterdag en de duivin de zondag. Als ze allemaal bij elkaar in een hok zitten is dat een stuk overzichtelijker. De jongen kunnen dan met zijn allen bezit nemen van het oude jonge duiven hok. Ik denk er aan om ze eerst beneden te scheiden van het weekend dan kan ik zien hoeveel doffertjes en hoeveel duivinnetjes ik heb.

 

Uit de kop van mijn vaste 2-wekelijkse artikel had u al begrepen dat ik aan het reorganiseren ben. Tussen de oude en jonge vliegduiven zit heel fijn materiaal wat ik niet graag kwijt wil. Ik vertrouw het toch niet helemaal vanwege de virusziekte. En als je goed materiaal kwijt raakt uit goede oude duiven of duiven die je te leen hebt gehad dan is dat niet echt handig. Ik ga er echter losvliegende kweekduiven van maken en ze op het keukenhok onderbrengen. Valt de nakweek dermate tegen dan kan ik ze altijd nog opleren met de jonge duiven later dit jaar.

 

Vanavond heb ik op zolder alle laatjes bekeken die ik nog extra had gekweekt. Bij elkaar waren er dat 22. Daarvan heb ik er 12 uitgedaan en heb ik 5 doffertjes en 5 duivinnetjes over gehouden. Ik ben over dat resultaat erg tevreden. Het was materiaal uit oude bewezen duiven en als je daar wat van apart kan houden dan is dat niet verkeerd, want je weet immers nooit of ze dit jaar weer opnieuw bevruchten. De jongen moeten nog uitgroeien en zich verder ontwikkelen. En dat ik er 10 over heb gehouden doet me groot plezier.

 

Morgenavond ga ik op mijn gemak wat kweekduiven bekijken die op de nominatie staan om eruit te gaan. Aan de duiven zelf mankeert niets. Alleen als je er na twee jaar kweken nog niets bijzonders uit hebt lopen dan moet je er toch eens serieus naar kijken. Niet goed genoeg of heb ik ze misschien verkeerd gekoppeld. Dat wordt de vraag die beantwoord moet worden….