Home > Stamopbouw > Publicaties > Gooise vedette slaat weer toe

Gooise vedette slaat weer toe

Gooise vedette slaat weer toe, door Piet Grasmaijer

We schrijven 1983. In NABvP-bondsconcours vanuit Dourdan worden de 5.382 deelnemende duiven verslagen door de NL82-448312. Die 312 van '82 is een frêle duivinnetje van het onvolprezen ras Jan Aarden. Zij brengt met haar overwinning roem aan haar, in het duivenliefhebberswe­reldje dan al bepaald niet onbeken­de, baas Steven van Breemen uit Hilversum.



1985. Het in dat jaar door de NABvP georganiseerde bondsconcours vanuit Chateauroux wordt gewonnen door de NL82-448368, een kras weduwnaar met Desmet-Matthijsbloed in de aderen. Die "368" ofwel "De Goede Jaarling" was een echte kanjer. Tot aan zijn overwinning vanuit Chateauroux ver­scheen hij in groot verband maar liefst 18 keer op het eerste blad van de uitslag. En dat op vitesse/midfondconcoursen waarop gemiddeld ruim 3700 duiven per vlucht op werden ingezet. Die gewelde­naar bracht de overwinning naar alweer Steven van Breemen.



1992. De NL91-5055626 overklast op 18 juli in het N.P.O. concours Chateauroux rayon 5 alle tegenstrevers en eist de erepalm voor zich op. De "626" is een blauwband weduwnaar en een zoon van de hiervoor genoemde weergaloze "Goede Jaarling". Hij doet niet veel voor zijn illustere vader onder. Als jonge duif mistte hij op 9 inzetten geen enkele maal zijn prijs. Dit jaar speelt hij als jaarling vooral op de eendaagse fond sterk. De "626" werd gekweekt en gespeeld onder de gelukkige handen van, alwèèr, Steven van Breemen.


VISIE

Gelukkig was Steven alleszins met zijn overwinning. Contacten met liefhebbers uit het Amsterdamse hadden hem op een hogere snelheid van de eigen kleppers doen rekenen.  Toen die verwachting niet werd inge­lost was de hoop op een vroege klassering al hoog en breed vervlogen toen de "626" te 16.17 uur arriveerde. Als dan later blijkt dat je alsnog het zoet van de overwinning mag proeven, maakt je dat dubbel gelukkig. Overigens bleek in rayon 3 de eerste duiven van het N.P.O.-concours Tours ruim honderd meter per minuut meer te hebben gevlogen.

Wie Steven als een gelukkige liefhebber typeert in de zin dat hij veel geluk heeft, doet hem veel tekort. Geluk is onontbeerlijk in de duivensport maar met geluk alleen scheer je niet jarenlang hoge toppen zoals Steven dat doet. In de jaren '70 kreeg hij college van wijlen de Hongaarse geneticus professor Alfons Anker. Daaruit vloeide een visie op de duiventeelt waarover Steven in dit Orgaan al eens aantal inte­ressante artikelen wijdde. Als je met een dergelijke visie een aantal grote concoursen weet te winnen, hoge ogen gooit in de nationale competitie "Wie heeft ze beter" en generaal kampioen in groot verband wordt, dan kan dat bijna geen geluk meer zijn. Het heeft alles te maken met de wijze waarop je met je sport bezig bent.


DE OVERWINNAAR.

Zoals gezegd werd de overwinnaar geboren uit die geweldige "Goede Jaarling". J.M. de J. omschreef bij gelegenheid van diens overwinning op het NABvP-concours als volgt:

""De NL82-448368 is een bijzondere duif. Slim, wilskrachtig, intelli­gent en eigenzinnig. Dat is me bijgebleven van de ogen­blikken dat ik hem op z'n hok zag en hem in de hand had. Natuur­lijk waren spieren, vleugel en oog perfect. Toch maakte de licha­melij­ke kwaliteit minder indruk op me (hoe goed de duif ook in de hand is) dan de geestelijke eigen­schappen.""


Juist vanwege die bijzondere geestelijke eigenschappen werd de "Goede Jaarling" in 1991 gekoppeld aan de NL81-1135172. Die "172" ofwel het "Schoon Blauw" is een uiterst krachtige duivin die juist om die reden aan de "Goede Jaarling" werd gekoppeld. Bovendien vererft zij die eigenschap opmerkelijk goed. Zo werd ze met andere doffers al moeder van de 3e beste asduif jong in 1983 en de 5e beste asduif jong bij "Wie heeft ze beter".

In 1991 werd ze dus moeder van de "626", die in zijn geboortejaar 7e duifkampioen jong in de kring Hilversum en omstreken werd. Dit jaar scoorde hij op de ééndaagse fond opmerkelijk goed: Etampes 300/1683 d., Orleans 23/1236 d. en Bourges 32/805 d.

Ook de "626" is, net als zijn vader, goed gebouwd: een sterk karkas, een mooie vleugel en een oog met veel zwarte streepjes. Maar ook bij hem maken de geestelijke eigenschappen minstens zoveel indruk. Met veel geweld probeert hij zich uit je handen te wringen en net als zijn vader is hij zeer eigenzinnig bij het binnenlopen na een vlucht.


VEDETTE.

Steven van Breemen is ongetwijfeld één van de grote vedettes in de Gooise duivensport. En dat niet alleen omdat hij de zoveelste zege aan zijn reeds rijk gevulde overwinningentableau toevoegt.

Het N.P.O.-concours Chateauroux 1992 zal zeker niet de boeken in gaan als één van de meest lastige concoursen. Toch wordt de kop van de uitslag beheerst door liefhebbers die in Midden-Nederland allen reeds ruim­schoots hun boontjes hebben verdiend.

B.Kooijman, Vianen (1e nat.midden St.Vincent 1990 en 1e bondsconc­.NABvP Bourges 1991), J.van Straaten, Utrecht (meervoudig kampioen fondclub Utrecht), Comb. Schlotter-van Wettum (gene­raal kampi­oen kring Hilversum 1991), Comb. H&O, Nieuwen­dijk (meervou­dig generaal kampioen afd.M en overwinnaar NABvP-conc. Bourges 1989) en W. de Heus eveneens Nieuwen­dijk (meervoudig aangewe­zen generaal kampioen afd.M), zij allen zagen kans om één of meerdere vroege duiven te constateren. Ze moeten echter stuk voor stuk het hoofd buigen voor Steven van Breemen die met 24 duiven mee met constate­ringen te 16.17, 16.29, 16.34, 16.35, 16.44, 16.44, 16.48, 16.52, 16.59, 17.05, 17.12, 17.16, 17.16, 17.20, 17.29 en te 17.36 uur de show steelt!.


Sitemap
Printvriendelijk
Mail sturen
RSS feed

Submenu

Uw naam

Paswoord

Remember me


Steven van Breemen