Home > Stamopbouw > Historie > Het begin met duiven van het ras De Smet-Matthijs

Het begin met duiven van het ras De Smet-Matthijs

 

Mijn eerste duiven zijn afkomstig van wijlen Georges Veys uit Elsegem, Belgie. Deze kleine liefhebber die nooit meer dan 10 weduwnaars had, bezat een stam opgebouwd uit rechtstreekse duiven van Gebrs. de Baere en De Smet-Matthijs uit Nokere.


Georges Veys met zijn "Kleinen"

Zijn fameuze "Kleinen" (zoon van "De Poele" uit "De Oude Rosten" de halfbroer van "De Klaren '46"), halfbroer van mijn "Slimme") en zijn net zo beroemde hokgenoot "Het Boerke", volle broer van mijn basisduif "De Derby"(beiden kwamen uit "De Oude Roden", de lijn van mijn stamdoffer "Het Boerke"), stonden altijd bovenaan de inkorflijst.


Georges Veys met "Het Boerke"

Ze maakten Georges Veys zeven jaar onafgebroken kampioen van zijn 'maatschappij' in Kluisbergen, in dezelfde omgeving waar Gebrs. de Baere en Valere De Smet-Matthijs woonden en met hun wereldberoemde duiven speelden. Uniek in de duivensport en het zegt meer dan voldoende over de klasse van deze twee doffers. Beiden wonnen meer dan 100 prijzen zonder dubbelingen en hoeveel eerste prijzen daaronder waren herinner ik me niet meer, maar het waren er heel veel!


"Miss World" 1e Nat. Chiangray Thailand (650 km) voor P&P Pilunthanakul Bangkok. Inteelt product op de "Goede Jaarling". Ze zat op de kweek in Hilversum en werd grootmoeder van de 1e Nationaal Orleans van Jan Witteveen uit Hilversum. Later verhuisde ze terug naar Thailand omdat ze daar zo'n fantastische kweek had gegeven.

De origine van de duiven van Georges Veys waren de bloedlijnen van "De Oude Rosten" (directe kinderen waren "De Poele" en "De Oude Witteslag") de halfbroer van de wereldberoemde "Oude Klaren '46"van Valere De Smet-Matthijs en de lijn van "De Blesse" (een zoon was "De Oude Roden") de andere halfbroer van "De Oude Klaren '46".


"De Poele" stamdoffer van Goerges Veys zoon van de "Oude Rosten" de halfbroer van "De Klaren '46"van Desmet-Matthijs.

Deze bloedlijnen werden met groot succes onder elkaar gekoppeld. "De Argenton duivin", dochter van "De Poele" won als jonge duif de 1e Nationaal vanuit Argenton en was in hetzelfde jaar 1e Nationale Asduif Jong van Belgie. "De Barcelona duivin", dochter van "De Oude Witteslag", met haar 99e prijs Internationaal Barcelona en haar volle borer "De Klaren" met zijn geweldige erelijst, "De Derby" broer van "Het Boerke" en "Het Prinseske", dochter van "De Bozen" die beiden de 1e prijs wonnen in de Oostvlaamse Orleans Derby waren enkele van de kampioensduiven van meesterkweker Georges Veys.

Georges teelde zijn oude basislijnen in en "kruiste" ze o.a. met een rechtstreekse dochter van "De Oude Klaren '46" die hij voor een klein fortuin in Nokere kocht. Verder had hij een volle broer van "De Vechter" (2e Nat. Brives), een broer van "De Mieroge" (in 1964 Asduif van Belgie) en een zoon van de wereldberoemde "Plastron" van de Gebrs. de Baere op zijn kweekhok zitten. Het zal u duidelijk zijn dat het kweekhok van Georges Veys toendertijd een schat aan duiven herbergde.Sitemap
Printvriendelijk
Mail sturen
RSS feed

Submenu

Uw naam

Paswoord

Remember me


Steven van Breemen