Home > Stamopbouw > Historie > Valere De Smet-Matthijs uit Nokere

Valere De Smet-Matthijs uit Nokere

Valere De Smet-Matthijs is ongetwijfeld een van de allergrootsten uit de postduivengeschiedenis. Samen met de duiven van de Gebroeders Janssen uit Arendonk heeft hij de naam en faam van de Belgische postduif over de hele wereld uitgedragen.


Valere Desmet en zijn wereldberoemde Oude Klaren '46.

Vooral in de vijftiger en zestiger jaren stond er geen maat op de prestaties en was het hok van Valere het beste allround hok van heel Belgie. Of het nu vitesse, midfond, of fond was, de duiven van Valere overklasten alles waartegen ze in het strijdperk traden.


"De Schonen '54"

Hun namen waren simpel maar hun prestaties waren van wereldklasse: "De Schonen", "De Blesse", "De Rik", "De Genaaiden", "De Sturen", "De Goede Zwarten", "De Kapoen", "De Ballon", "De Jonge Klaren", "Het Prinseske". Opvallend was dat al deze duiven ingeteelde afstammelingen van "De Oude Klaren '46"waren de formidabele basisduif van Valere De Smet-Matthijs.


Het oude hok van Desmet-Matthijs bovenop de wagenschuur.

Nu 40 en meer jaren later zijn het legendarische duiven geworden, maar hun kwaliteiten waren van een dusdanig kaliber dat ze nog steeds in de internationale duivenpers worden aangehaald. In dit geval werden de namen van zowel De Smet-Matthijs als van de Gebrs. Janssen vaak voor reclame doeleinden misbruikt.


Valere Desmet temidden van zijn kampioenen.

Als ik hier schrijf dat de directe nakomelingen van de genoemde duivenrassen de basis vormen van mijn successen, dan is hier geen enkel woord van gelogen. Nog steeds ben ik dankbaar dat ik van die bron heb kunnen en mogen putten. Het grootste plezier in de duivensport heb ik steeds gehad door met deze duiven in nauwe verwantschap in de kweek te mogen werken. Het doet je natuurlijk een ongelooflijk plezier als dat zo goed lukt, zowel op eigen hok als op honderden andere hokken in binnen- en buitenland.


Sitemap
Printvriendelijk
Mail sturen
RSS feed

Submenu

Uw naam

Paswoord

Remember me


Steven van Breemen